Ved omprogrammering i hjernens centre kan tinnitus behandles

Har du en tante eller en ven, som har tinnitus [hearing.siemens.com/dk/da/hearing-loss/tinnitus/tinnitus.html], ved du sikkert, at det ikk’ er rart. Lidelsen tinnitus er faktisk ved at være ret meget almindelig, og det er ik’ for sjov.

Vedkommende ka godt nok erstatte med et høreapparat. Men lyden kan være så høj, at den giver risiko for at den ramte lukker sig inde. For hvordan kan du være frisk og gå ud i verden hver dag, hvis det konstant føles som om et godstog kører igennem dine øregange? Høreapparater kan vist lindre larmen en anelse. Jeg håber virkelig, at tinnitus springer mig over…

Har du tinnitus ved du, at det forårsager ringen, hylen og brummen for ørerne. For tinnituspatienten er der ganske enkelt en lyd i øregangen, mens der slet ikk’ kommer en tone ud. Ofte kan det være problematisk at forstå for dem, der ikk’ selv har prøvet det – en som mig.

De kloge hoveder er blevet overbeviste om, at hyletonen udelukkende skyldes aggressiv indbildning på egen krop. Træls tinnitus kan kureres – endelig! Det viser sig, at hørecenteret i hjernen tilsyneladende kan programmeres om, så lyden går helt væk. Det er ganske enkelt en genial behandlingsmetode, idet den sådan set raskmelder den ramte for sin men uvirkelige hyletone inde i hjernens kamre. Den selvudviklede hyletone er en tone, der har fået al for megen opmærksomhed og ikke opleves særlig selvopfundet.

Det er ikke en spøg. Tinnitus er desværre ret almindeligt, men forskere er nu overbeviste om, at lidelsen skyldes ren indbildning. Hørecenteret kan omprogrammeres, så den generende lyd helt forsvinder. Det er en genial behandling, idet den så at sige kurerer patienten for sin imaginære hyletone i hjernen. En selvgenereret hyletone, der har fået alt for meget opmærksomhed, og som ikke længere føles imaginær. Godt det ikke er mig, der har tinnitus! Skulle det ske, at jeg en dag bliver bekymret for, at jeg var blevet ramt af tinnitus, vil jeg sikkert få idéen at overtale det tilbage, hvor det kom fra. Forsvind tinnitus – Forsvind og kom aldrig tilbage!

Tinnitus giver ringen, hylen og brummen for ørerne. For den, der er ramt af tinnitus, er der ganske enkelt en lyd inde i øregangen, selvom der slet ikke er nogen lyd omkring vedkommende. Det er svært at forstå for de, der ikke selv har prøvet det – ligesom mig. Men skulle jeg en dag blive bange for, at jeg var blevet ramt af tinnitus, vil jeg tænke på forskningsresultaterne og prøve at tænke det væk. Hvis man kan tænke det frem, bør man også kunne tænke det retur…