Usædvanlige resultater præmieres med prangende pokaler

Pokaler ses af langt de fleste som et tegn på dygtighed indenfor et bestemt område. De bruges i særdeleshed inden for sportsverdenen, hvor 1., 2. og 3. pladser sædvanligvis præmieres med med pokaler, som størrelsesmæssigt hænger sammen med indsatsen. Det betyder altså, at 1. plads-vinderen som regel modtager en betydeligt større pokal end 3. plads-indehaveren, med det formål at symbolisere, at det vel at mærke er 1. pladsen, der er bedst!

Denne type belønning er så integreret i vor dages konkurrencesamfund, at de færreste overvejer, hvordan traditionen egentlig er opstået. Ser man nærmere på pokalerne, er det dog let at se, at deres popularitet og image i realiteten bygger på menneskets genetiske opbygning

Som den anerkendte forsker Charles Darwin fremlagde i sin evolutionsteori, er overlevelsesinstinktet nemlig dybt begravet i den menneskelige natur.

Dette betyder dog ikke kun, at mennesket fra fødslen er kodet til at kæmpe for sin egen overlevelse. Nej, det er jo faktisk også ensbetydende med, at hver af os ubevidst ønsker at den bedste af alle og derved overlegen. Menneskets rangering som i toppen af fødekæden er også tilkommet os ved vores teknologiske kunnen, hvorfor overmagt er en egenskab, der helt naturligt ønskes af alle.

Det vil altså sige, at pokaler i bund og grund virker motiverende på os, da de aktiverer en genetisk betinget at blive den bedste til noget og den anerkendelse, som denne titel fører med sig. Ergo er det faktisk slet ikke en dårlig idé, når for eksempel skolelærere og sportsfolk sætter pokaler på højkant til dem, der klarer sig bedst i en given disciplin – netop dén gulerod får os nemlig per automatik til at kæmpe noget hårdere!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>