Min forskergruppe og jeg har skrevet om sidste skoledag som betydningsfuldt fænomen.

For utallige er sidste skoledag en affære, de er overbevist om, at de vil tænke tilbage på hele livet. Mange unge mennesker ser frem til deres sidste skoledag fantastisk mange dage i forvejen. Et menneskes sidste skoledag kan egentlig beskrives som en kulturel handling. På præcis samme måde som den katolske konfirmation, udpensler den sidste skoledag stadiet fra et lille afkom til voksen. I den nærmeste fremtid lurer voksenlivet med en højere grad af ængstelser. I denne sammenhæng er det interessant, at skellet mellem barn og voksen er en afgrænsning, som kom frem med den moderne tid. Når man ser det historisk, er denne adskillelse bestemt ikke en ”natural given thing”, men derimod noget, som er dannet i en specifik kulturel sammenhæng. Og dét er nøjagtig dét en antropologisk undersøgelse formår at påvise. Jeg erindrer klart og tydeligt min sidste skoledag, hvor samtlige elever havde været i på internettet og spendere penge på sidste skoledag kostumer - http://dramashop.dk/category/sidste-skoledag-63/ – . Alle veninderne og jeg havde købt ens nylonjakker – vi ville være Pink Ladies – som fra filmen Grease!

Vores sidste skoledag er et herligt minde. Jeg jobber som kulturanalytiker, & har således forsket i dé værdier, folk associerer med deres sidste skoledag. For utallige er deres sidste skoledag væsentlig, og forskergruppen og jeg har klarlagt, hvilke betydningslag, som sidste skoledag får påduttet. Jeg arbejder med at begribe, hvorledes folk klæder sig, gifter sig og får børn. Jeg har fuldbyrdet et feltarbejde i forbindelse med en sidste skoledag, hvor jeg sammen med de andre udforskede elevernes valg af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en interessant artikel-serie ud af, der i denne måned er blevet publiceret. Så hvis I har lyst til at lære mere om den sidste skoledag som kulturelt fænomen, kan de der ønsker opstøve kollegaernes og min rapport i den nærmeste bogforhandler akkurat nu. Det er fængende argumenter, vil jeg garantere. Viden, der uden tvivl kan udvide jeres syn på livet, og dét er overhovedet ikke dårligt…